Mixervagnar - PeeconFem saker att tänka på när du väljer mixervagn


1. Storlek

I besättningar där du utfodrar flera lass om dagen bestämmer största lasset storleken på mixern. Glöm inte att ta hänsyn till eventuella storleksökningar framöver.


2. Hållfasthet

Ifall du behandlar stora mängder foder bör du fundera över att förstärka partier utsatta för extra slitage med höghållfasthetsstål eller rostfritt stål. Detta är ett smart val eftersom höghållfasthetsstål eller rostfritt stål ökar livslängden väsentligt. Om du använder ett foder som på något sätt är frätande rekommenderas rostfritt stål, eftersom det är tåligt mot frätning. Även blandarskruvarna bör kunna förstärkas med rostfritt stål för att öka livslängden.

3. Analys

Ett standard vågsystem bör finnas, där du ser vikten på det som lastas. Du ska även kunna ställa in olika program som du kan använda vid lastning och utfodring. Har du stor nytta av foderförbrukningsanalys bör det finnas mjukvara att välja till. Genom mjukvaran kan du programmera vågen från datorn och få uppgifter på förbrukat foder m.m.


4. Hantera alla typer av vallfoder

Mixern bör kunna hantera alla typer av balar och vallfoder – silo, bal, halm, rotfrukter, spannmål (krossad och mald), kraftfoder (pellets och pelletskross) och mineralfoder. Balar har olika beskaffenhet beroende på balpress, snittlängd mm. Kolla därför att mixern blir anpassad för just dina behov.


5. Flexibilitet

Det är en fördel att välja en mixer där det finns möjlighet till flera alternativa placeringar av foderluckor och elevatorer. Detta eftersom mixern då kan designas efter hur du vill ha den.

Peecon fodermixer
Peecon Topliner mixervagn

Vilken storlek ska mixern ha?

Vi har gjort en mall där du kan räkna ut vilken storlek som passar just dig och din gård.

I nedan länk finns en mall för val av mixerstorlek.

Visa mall som pdf-fil

Exempel på vanliga tillval:

 • Cab Control, en radiostyrd display oftast placerad i lastmaskinen - lätt att ha koll!
 • Mjukvara som gör att du kan lägga in recept och göra analyser i din dator, kommunicerar med vågdisplay med datastick (USB) eller wifi
 • Elhydraulik, enkelt högkvalitativt med elventiler och kontrollbox
 • Gummiförhöjning, ett enkelt sätt att öka volymen, standard på Topliner
 • Hydrauliska bromsar, viktig säkerhetsdetalj speciellt vid körning på väg
 • Reduktionslåda (standard på alla s-modeller) gör att belastningen på traktorn blir mjukare
 • Kabel eller elmanövrering av reduktionslåda gör att du slipper att gå ut och växla
 • Olika typer av vikbara elevatorer
 • Giljotinelevator skjuts upp när du använder den, helt dold när den inte används
 • Olika luckplaceringar exempelvis snett bak, rakt bak osv
 • Styrplåtar som manövreras med luckan
 • Hydrauliska motknivar, bra när du har halm i blandningen, och med rundbalar
 • Slitskydd i hardox eller rostfritt, används sura foder rekommenderas rostfritt, gör att mixern håller längre.
 • Slitskydd i rostfritt på skruvar - skruven är den del som slits mest
Peecon fodermixerPeeters Group har producerat Peecon mixervagnar sedan mitten på 90-talet och sedan 1998 har Nordfarm importerat dessa. I början ansåg många i Sverige att mixervagnar med vertikalt arbetande skruvar i första hand var avsedda att sönderdela ensilagebalar, men snart nog insåg man att Peecon har en mycket effektiv och skonsam mixningsteknik för alla förekommande fodermedel i mjölk- och köttproduktion. Nu används mixervagnarna mer på samma sätt både i Sverige och i Nederländerna, där de tillverkas.

Peecon exporteras idag till många olika länder och själva vill de framhålla USA där de säljer mest stora mixervagnar i Mammoet-serien. Gångtiden på en mixervagn i USA är ofta så stor att en månads drifttid motsvarar ett år i Europa. Därför sker ofta utvecklingsarbetet av Peecon mixervagnar i samarbete med amerikanska användare, för att få snabba svar om en förändring håller måttet.

Det finns inga produkter som överensstämmer med urvalet

594430