E-serien

Avant e6 med redskapet balgrip

Avants elektriska serie är helt och hållet eldriven och har därmed absolut noll utsläpp. Detta gör den dels anpassad för inomhuskörning och på platser som inte tillåter avgasutsläpp men egentligen var som helst! Vi menar att eldrift har blivit så pass mycket bättre och batteriutvecklingen har kommit så pass långt att det idag finns få anledningar till att välja något annat.

Använder man maskinen extremt lite finns det en funktion rent ekonomiskt att välja en diesel-maskin, använder man maskinen extremt hårt och extremt långa arbetsdagar finns det också en funktion. Utöver detta fungerar E-serien så bra idag att det är svårt att argumentera för något annat. Vid en given tidpunkt i maskinens livslängd blir det dessutom till och med billigare. Detta sker beroende på olika faktorer efter ett par tusen timmar.

Avant var först i världen med lithium-batteri till denna typ av maskin, vi använder batterier från framstående Valmet Automotive - ett respekterat namn i branschen. Detta innebär underhållsfria batterier och på Avant E6 lovar man 2500 laddcykler, detta motsvarar mellan 7000-12000 timmars livslängd. Detta innebär att man inte behöver räkna in ett batteribyte på livslängden av maskinen.

Unika egenskaper

Avant var först med att introducera en helt elektrisk, batteridriven lastareserie. Lastaren har inga utsläpp samt minimal ljudnivå och är ett svar på framtidens efterfrågan. E-serien erbjuder samma komfort och egenskaperna som 500-serien med dieselmotor. Mångsidighet, kompakta dimensioner och smidig rörlighet gör det möjligt att arbeta i flera olika arbetsmiljöer.

Speciell midjestyrning

Något som verkligen kännetecknar Avant är dess utformning där man sitter på framdelen av midjan istället för att sitta ovanpå motorn på bakdelen som de flesta andra. Detta har en rad fördelar. Dels så sitter man mycket närmre lyftbommen och således även redskapet, en normallång person behöver knappt luta sig framåt för att ha sikt ner till redskapsfästet. Man använder även sig själv som motvikt, detta märks framförallt om man lyfter tungt med maximalt rattutslag, man lyfter 10-20% mer beroende på storlek på maskin.

Laddcykel för AVant e5 och Avant e6

Hastighet och dragkraft

Körhastigheten på e-serien är 10 km/h, vilket tillräckligt när man inte behöver köra längre sträckor och jobbar på byggplatser och andra begränsade omgivningar. Tack vare elmotorer är e-serien mycket passande för inomhuskörning. Poclain-motorer ger en bra dragkraft och effekten av elmotorerna har mycket hög effektivitet.

Lättkabin L

AVANT-lättkabin L är ett utmärkt och ekonomiskt val när föraren vill få skydd mot regn, vind och snöfall. Den förbättrar förarkomforten och arbetsförhållandena avsevärt. Lättkabinen är monterad på standard ROPS/ FOPS-säkerhetsbåge, vilket innebär att säkerheten är garanterad. Den har vindruta (utrustad med vindrutetorkare och spolare), höger ruta och bakruta.

Även om säkerhet, effektivitet, mångsidighet och goda arbetsförhållanden är mycket viktiga i Avants design har vi även lagt mycket arbete på förarhyttens utseende. Den representerar modern maskindesign när den är som bäst.

Effektivitet

Redskapens förmåga och prestanda är mycket viktiga faktorer. Samtliga redskap från Avant ger bästa möjliga resultat tillsammans med Avant-kompaktlastare.

Avancerad teknik

Den steglösa hydrauliska transmissionen på Avant e-serien garanterar bekväm framdrivning. Det är lätt att köra lastaren och det finns knappast inga förbrukningsdelar. Underhåll innehåller för det mesta att smörja delar och t.ex. det finns bara ett filter: ett returfilter i det hydrauliska systemet. I helhet är e-serien en mycket behaglig partner både ur manövrerings- och underhållssynpunkt. Mångsidigheten och det breda tillvalutbudet gör e-serien det rätta valet för många olika jobb.

Hållbarhet och säkerhet

Avant-redskap är konstruerade för att kunna arbeta under tuffa förhållanden. Extra noggrannhet har lagts på säkerhetsdetaljer vid konstruktion av redskap.

Arbeta året runt

Avant-lastare och -redskap är konstruerade för arbetet året runt. Hyttvarianter, arbetsbelysning och lastarens tekniska egenskaper är anpassade för såväl vinterkylan som sommarhettan. Avant är därmed en mycket mångsidig maskin för alla årstider. Det breda redskapsutbudet garanterar att det finns jobb för Avant hela tiden och maskinen står inte i garaget största delen av året.

Avant e6 med XL-skopa

Kompabilitet

Det finns över 190 redskap som passar till 600-serien. Optimal redskaps-/maskinkombination kan endast erhållas när redskapet är specialanpassat för maskinen. Dimensioner, hydraulflöden för arbetshydraulik och många andra egenskaper måste stämma helt överens för att kombinationen skall fungera som det är tänkt – som en enda enhet.

Koppling av redskap

Avants redskapsfäste är robust, enkelt och lätt att använda. Det finns två låssprintar på redskapsfästet som kan låsas i redskapet med hand eller genom att tilta redskapet bakåt så att låsmekanismen på lastararmen trycker sprintarna ner. Som tillval finns även ett hydrauliskt redskapsfäste (500–700-serien) där låssprintarna låsas hydrauliskt och manövreras från förarsitsen med en omkopplare.

Hydraulslangarna på hydrauldrivna redskap kopplas med multikopplingen som Avant introducerade på marknaden som första tillverkare. Multikopplingen kopplar alla hydraulslangar snabbt och enkelt med en enda handrörelse, släpper trycket automatiskt och är alltid enkel och bekväm att koppla. Det går inte att koppla multikopplingen på fel sätt, och det blir inget oljeläckage under till- eller frånkoppling.

OPTIDRIVE™

Avant har utvecklat en ny innovativ lösning för att förbättra Avant-kompaktlastare och drivlinans prestanda. Med Optidrive™ har man kraftigt minskat antalet slangar och kopplingar, samtidigt som man optimerat systemet.
Fördelar med Optidrive™:

  • 10% bättre prestanda
  • 60% färre hydrauliska kopplingar
  • 20% färre slangar
  • Minskad upphettning. Genom Optidrive™ är flödet av hydraulisk olja 5 gånger högre än i de äldre systemen, vilket ger en avsevärt effektivare nedkylning.
  • Parkeringsbroms på de bakre hjulen. För att ge bästa fäste vid olika slags last, terräng och lutning har parkeringsbromsen flyttats bak.
  • Mindre motorvibrationer och lägre ljud. Optidrive™ har omfördelat vikt och därmed balans genom ny motor- och pumpplacering. Nya motorkuddar, som ytterligare dämpar vibrationer.
  • Bättre hydraulkopplingssystem
  • Enklare service

Avant e6 med redskapet demoleringsgrep
ROPS-båge

En kompakt lastmaskin

En kompaktlastare behöver inte alltid innebära låg prestanda. Avant-lastare har betydligt kompaktare mått jämfört med lastare i samma klass. Detta innebär utmärkt sikt från förarsitsen till arbetsområdet samt möjligheten att arbeta i mycket trånga utrymmen. När du arbetar med Avant kan du verkligen känna att man har perfekt kontroll över maskinen, redskapet och arbetsområdet.

Teleskoputskjut

Lastararmen med teleskoputskjut ger alla fördelar man kan få vad gäller räckvidd när den är helt utskjuten samt maximal stabilitet när den är indragen eftersom lasten då är nära maskinen under transport. Tack vare teleskoputskjutet är lastarens mått mycket kompakta och sikten till redskapet och arbetet utmärkt.

Lätt att köra

Det är mycket lätt att lära sig köra en midjestyrd Avant lastare. Framdrivningen kontrolleras med två pedaler – körning framåt-bakåt – och med ratt. Tack vare de kompakta mått och den utmärkta sikten kan föraren se hela maskinen och redskapet från förarsitsen. Även om man inte har erfarenhet av Avant lastare på förhand, kan man börja arbeta efter en kort träning.

Skonsam mot gräsmattan

Midjestyrd Avant med låg egenvikt kan köra på gräsmattor och likadana känsliga underlag utan att skada dem. Detta innebär en stor tidssparning eftersom man inte behöver reparera skadorna på underlaget. Tack vare midjestyrningen är Avant också en mycket effektiv gräsklippare med olika gräsklippaggregat, med eller utan uppsamlare.

Stabilitet

All Avant midjestyrda lastare har en fast midja, som inte pendlar. Den fasta midjan förhindrar svängning i sidled och är en mycket viktig egenskap på en maskin av denna storlek. Tack vare den fasta designen och den låga tyngdpunkten minskar risken för att välta markant, eftersom det bakre chassit alltid bildar motvikt mot framchassit, vilket förhindrar framchassit från att röra sig på ett sådant sätt att det skulle destabilisera maskinen.

Säkerhetsbåge

ROPS-säkerhetsbåge med FOPS-skyddstak är standard på Avant-lastarna. ROPS/FOPS på 400–700- och R-serien är en fyrastolpars-struktur som ger allround-skydd för föraren samtidigt som FOPS-skyddstaket skyddar föraren mot fallande föremål. ROPS-bågen och FOPS-skyddstaket är testade och certifierade och uppfyller standarderna ISO 3471 (ROPS) och ISO 3449 (FOPS).

Avant E5 jobbar inomhus med redskap skopa
594367